10 nejotravnějších návštěvnických dotazů

... aneb Na co jste se nestyděli zeptat!


1) Máte tady záchody?

Nejtypičtěji položený návštěvníkem, který stojí před cedulí WC. Záchody na většině objektů jsou. Dokonce čisté, zásobované toaleťákem, který je i pro další návštěvníky, takže si ho nemusíte brát na památku. Stejně tak bychom ocenili kdyby se přestaly krást štětky do záchodu (true story!), mýdla a nakonec i ty cedule s nápisem WC.

2) Cože věž? A tam budou jako schody?
Nikoliv, v přízemí budete poprášeni vílím prachem a sami vystoupáte k výšinám.

3) A proč tady není výtah?
Otázka spjatá s předcházející. Stejně se můžu ptát já, proč nemáte doma hladomornu? Výtah se nám nehodí do estetického záměru. Navíc jste si možná všimli, že na spoustě objektů není elektřina. A vůbec pamá'ták vydal publikaci, kde je krásně shrnuté které objekty mají výtahy, které schodolezy a kde musíte po svejch. Ke stažení ZDE! (Stáhnout a už se na výtah nikdy neptat!)

4) To bude oběd?
Při pohledu na instalaci v jídelně - prostřený stůl a plastiková kýta. Není to vtipný ani poprvé, ani po stopadesátéosmé. Není to teprve vtipné, když si naše zdvořilé mlčení vykládáte jakože jsme neslyšeli a opakujete to znovu. A znovu. A znovu. 

5) Zvládne prohlídku naše půlroční dítě?
Fakt nevím, ale ráda se k vám na rok nastěhuju (byt a plná penze samozřejmě na vaše útraty) budu dítě pozorovat a za rok vám sdělím výsledky svého pozorování. Předběžně ale říkám, že nezvládne. 

6) Berete karty/eura/papírové peníze z Monopoly?
Lidičky, máme moderní dobu, informace o všem co vás zajímá (otvíračka, prohlídky, doplňkové služby,...) jsou na netu. Fakt. Nelžu. Obecně ale platí, že eura berou jen ty největší objekty, kde se cesta do směnárny vyplatí (s pěti eury ročně se to NEvyplatí) a karty... no... takhle... když někde není ani mobilní signál, těžko tam bude internet a připojení na terminál.

7) Máte strašidlo?
Dotaz většinou od udřených rodičů, kteří nápadným pomrkáváním průvodce upozorňují, aby nevychovanému děcku sdělil, že když nepřestane ničit mobiliář a matčiny nervy, tak si ho odnese černá paní. Někdo to odkývá a vysype ze sebe celou hororovou plejádu nejrůznějších monster. Průvodce se sebeúctou nikoliv. 

8) A vy jste tady kastelánka?
Věřte mi, že kastelán má lepší věci na práci než obíhat prohlídky. Ale existuje i možnost kastelánských prohlídek. Chcete-li si užít ten pocit, že vás prováděl sám nejvyšší z nejvyšších, tak si zavolejte a přeptejte se. 

9) Jak dlouho jste se učila ten text?
Já se svoje sylaby učím zásadně hodinu před první prohlídkou. Jednak jsem geniální, jednak mám fotografickou paměť, jednak mám hrozivě moc načteno a všeobecný rozhled. Znám ale průvodce, co se sylabus učí dva měsíce před první směnou každý den, celý den a po dvou měsících provádění ho stejně ještě pořádně neznají. Je to různé.

10) Je to původní?
Alfa a omega všech návštěvnických dotazů. Nejnenáviděnější dotaz ze strany průvodců. On totiž vůbec nedává smysl. Původní je lampička z IKEA, barokní židle i vy. Zeptat se, zda je něco původní, můžou jenom návštěvníci, kteří špatně pochopili průvodcovu výzvu "Můžete se během prohlídky ptát." a zoufale se snaží s nějakou otázkou přijít. Když už vás zajímá nějaká konkrétní věc, nejptejte se jestli je původní - protože je. Sice je třeba z úplně jiného zámku, ale původní. Sice je to kopie, ale i kopie jsou původní. Ptejte se na dataci. "Je to barokní? Gotické? Z jakého je to století?" To už jsou totiž otázky co mají smysl.

Jaké jsou vaše "oblíbené" dotazy od návštěvníků?

Pro velký úspěch přidávám odkaz na loňský vánoční speciál

Komentáře

  1. Hele poslední otázka-bys chtěla po lidech moc ... :) museli by zapojit mozek a zauvažovat. Jinak chceš adresu na pozorování Sviste? Abych věděla, kdy zvládne tu prohlídku 😂😂😂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíme zavést pravidelné kafíčkové kontroly... :-)

      Vymazat
    2. Ok. Pak ti pošlu adresu 🤣

      Vymazat
  2. Tak tohle mě pobavilo! Z pohledu průvodce i pokladní mě ale nejvíc pobavilo "Berete platební karty?" a to v tom případě, že u nás na Sovinci mají na ceduli před pokladnou ne jen napsané vstupné a otevírací dobu ale tučně taky PLATBU KARTOU HLASTE PROSÍM PŘEDEM! :D A poslední bod, dnes a denně slýchávám při prohlídkách :D Ještě, že většinu času trávím u Collossea :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdyby to bylo jenom na cedulích :-D Ale na webu, facebooku, všude... :-D

      Vymazat

Okomentovat