Svatba na hradě aneb Krize jsou výsledek špatného plánování 2


Už jsem se pro samou práci nějakou dobu nedostala k dalšímu dílu o hradních svatbách, ale moment pravdy je tady. Krize, kterým jde předejít s číslem dva.

Kastelán
Je pán a vládce. Rozhoduje co se může, nemůže, podepisuje smlouvy a povolenky. Kastelán je kámoš. I když jak kde. Je to člověk, který může z vašeho vysněného dne udělat ten nejhorší, takže se vyplatí dát i na osobní dojem. Pokud se vám bude líbit a bude se vám s ním dobře pracovat, tak jděte do něj jeho hradu. Protože jak se ukáže za chvilku, tak spolu budete mluvit hodně. Fakt hodně. 

Důvěřuj, ale prověřuj
I kdyby se kastelán jevil jako ten nejlaskavější člověk na světě, stejně si to ještě zkontrolujte. Na Beremese.cz a podobných obskurních svatebních portálech existuje miliony diskuzí ohledně svatebních lokací. Zkuste progooglit jak je na tom ten váš vybraný hrad. Pokud vám kastelán nasliboval hory doly a z recenzí zjistíte, že pak cuknul a nikomu nic nepovolil, tak zbystřete a radši si všechny požadavky ošetřete smluvně. 

Smlouva a co do ní?
Co je napsaný, to už se špatně popírá. To je první věc, kterou se jako produkční dozvíte. Já jsem velký fanda písemných dokladů, ať už jde o mailovou komunikaci, papírovou smlouvu s deseti kopiemi, nebo SMS bez carek a diakritiky. Jak vám někdo něco slíbí, hleďte ať je to sepsané. 

První co by mělo být ujednané je termín a prostory, kterých se vaše svatba týká. Chcete něco extra? Pořádají se standardně svatby v rytířském sále a vy chcete do kaple? Tak fofrem sepisovat. A archivovat potvrzení. 

Služby, které vám hrad poskytne vydefinujte v plné šíři. Jestli se bude topit, potřebujete přístup k elektřině? Židle nejenom pro hosty, ale i pro žesťový bigband? Sepište to. Máte na hradě i hostinu a potřebujete kuchyni pro catering? Jak jsou vybavené kuchyně? Je na hradě přípravna? (Na Mikulově jo, na Buchlově ne, just saying.) Logistika je poměrně podstatná. Můžou auta najíždět až do hradu? Kolik? Jak můžou být velká? Můžou přijet už den předem? Do kolika hodin? Moje nejlepší vzpomínka z naší svatby je na slečnu z cateringovky, které jsem volala, aby mi sdělila rozměr jejich auta, abych ověřila, že projede na nádvoří. A ona mě odmávla se slovy: "Na Veveří jsme vždycky projeli." Můj argument, že Buchlov není Veveří, už tak nějak nebrala v potaz. :-D 

Některé hrady a především zámky nabízejí svoje dekorace. Chcete si ulehčit život? Ptejte se jestli dekorují místo obřadu. Chcete to naopak mít celé ve své režii? Domluvte se jestli je možné, dekorace zrušit úplně. (Někde, speciálně na svatebně vytížených objektech, je to problém. Svatby běží jedna za druhou a není možné měnit uspořádání sálu.)

S dekoracemi souvisí focení. Je focení v ceně obřadu, nebo za příplatek? Které prostory připadají v úvahu? Dostanete sebou doprovod v podobě průvodce, nebo můžete interiéry procházet sami s fotografem? Můžete se jít vyfotit ven a pak se vracet na dofocení dovnitř? Kdo se nezeptá, nemá hezké fotky. Nebo nemá žádné fotky. 



Komentáře