Velikonoce na Buchlově

Vzhledem k novému státnímu svátku se brány většiny hradů, zámků a jiných barabizen otevřou už na Velký pátek.
Já budu strašit na Veveří po celý prodloužený víkend, ale tradičně jsem jezdila připomínat si průvodcovské začátky na Buchlov. Tam se v neděli a na Velikonoční pondělí pořádají Velikonoce na hradě.
Je to krásná akce a kdo nevěří ať tam běží.
V dubnu je otevřeno ve státní svátky a o víkendech od devíti do tří odpoledne. V pondělí je zavřeno, ale o Velikonocích se brány hradu taky otevřou. Budou otevřené všechny čtyři okruhy, včetně dětského, který startuje v jedenáct a ve dvě hodiny. Prohlídky budou oživené květinovými aranžemi s kraslicemi.

Co je ale důležité, je doprovodný program, tradičně v režii spolku HB Collegium.
Je to super, pokud potřebujete zabavit dítka a mít program pro celou rodinu na celý den. V normálně nepřístupných prostorách Loveckého salonku budou předvádět malérečky kraslice zdobené tradičními technikami. Jsou nádherné, dají se koupit, já mám doma sama jednu, zdobenou broušením a vyřezáváním, to sice není úplně tradiční technika, ale kraslice vypadá jako krajková a je žůžoboží. Ostatně krajkářky a přadlenka budou taky předvádět svoje umění a výrobky, upříst nitku si budou moct i návštěvníci sami.

Klasika je dětská dílnička, kde si děti nazdobí svoje vlastní kraslice, upletou si pomlázku a když nebudou netrpělivé tak si třeba ukovou něco s buchlovským kovářem. (Trpělivost je třeba, kovář je populární mezi dětmi i maminkami, ale stojí to za to. :-))
Výstava Velikonoce svátky jara, představí pohlednice s tématikou krojů. Na tuto výstavu plynule navážou Tetky z Ježova, které jsou naprosto hvězdné a předvádí tradiční a vlastnoruční stloukání másla, které - POZOR - následně dávají ochutnávat. Většinou se po jejich chlebu s máslem zapráší, takže jako první k Tetkám. :-)

Následně je možné tatínky (pokud neřídí) odložit ve vinárně, kde bude probíhat košt vína z Polešovic a vyhrávat bude cimbálovka z Kyjova.
Upřímně doufejme, že zima definitivně půjde do háje a nebude se opakovat situace z roku 2013, kdy napadlo půl metru sněhu a nikdo se na hrad nedostal. Letos taky nebude vyhrávat Svatý pluk, ale myslím, že i tak bude program bohatý a zabaví rozjívené děti, maminky i tatínci se můžou schovat do vinárny, nebo obdivovat krásné tradiční řemesla.

Kluci, hoši, mužové mohou přijet už v neděli a naplést si na pondělní šmigrust pomlázku, na kterou ženská část příbuzenstva nikdy nezapomene.
Vstupné je 5O,- pro dospělé a 30,- snížené vstupné. A stojí to za to.

Fotky z minulých ročníků jsou zde a zde a zde.
Více informací o akci na webu nebo na facebooku HB Collegia.

(Jo a cestou domů (zejména pokud se vracíte směrem na Brno) se nesmíte zapomenout zastavit v motorestu Samota. Mají u parkoviště ohradu se zvířátkama, takže se děti (a retardovaní jedinci jako jsem já) můžou pomazlit s letargickou ovcí, ale hlavně... Především... Mají naprosto tutový tatarák a superboží dančí guláš. A to já můžu.)

Komentáře