Svatba na hradě - Kde se vezmeme?

V jednom z minulých článků jsem psala, jak si vybrat to ideální svatební místo.

Že je důležité zvážit vhodnost svatebního obřadu v památníku nacistického řádění, nebo v rodinné hrobce, to už psát nebudu. Dnes se zaměříme na některé z mých oblíbených destinací, kde se dá svatební obřad uspořádat.





Kdo by nechtěl říct své Ano v tom nejhradovatějším z hradů? Svatební obřady se tady pořádají v Hodovní síni, nebo v exteriéru mezi Mariánskou a Velkou věží. Je možné na Karlštejně uzavřít i registrované partnerství. 
Cena je přívětivá, jsou-li oba snoubenci občany ČR, tak pronájem hradu a zároveň i poplatky za obřad činí 10 000,-. A to je za pusu.
Focení po obřadu je možné v Hodovní síni, ale pouze na chvilku. V dalších interiérech bohužel fotografování možné není, neukočírovaly by se prohlídky. 
Já jsem chvilku přemýšlela nad svatbou na Karlštejně, ale jedině, že bych se mohla vdávat v Kateřinské kapli. Nakonec jsem si to celé rozmyslela, protože do Kateřinky prostě sto padesát lidí nenarveš, ani kdyby ses rozkrájel.

Všechny informace, včetně cen a potřebných kontaktů jsou uvedeny na tomto odkazu.


Tady jsem se vdávala já. Buchlov může poskytnout větší variabilitu míst pro uspořádání svatebního obřadu, od nádherně opraveného tanečního sálu po nádvoří, kde jsem se z důvodů velkého množství hostů vdávala já. Připadá tady v potaz slunečná i deštivá varianta.
Přestože my jsme na Buchlově i oslavovali, tak vám pan kastelán umožní s největší pravděpodobností pouze obřad. Cena na internetu není nikde stanovená, domlouvá se indiviuálně.
Fotografování svatebních fotek je možné a to i v případě, že se obřad konal jinde, opět záleží na domluvě. Fotografování v interiérech není problém.
Za sebe říkám, že svatba na Buchlově je to nejlepší co jsme vymysleli. Krásné prostředí, příjemná matrikářka, všechno v domácím duchu a ještě je hrad přesně na půli cesty mezi Brnem a Zlínem. Takový symbolický. Jo a díky naší svatbě je potvrzeno, že i obřad pro stopadesát lidí ten hrad bez problémů pojme.

Potřebné informace je nejlepší řešit přímo s kastelánem, na míru vaší svatbě. Kontakt najdete ZDE.

Slavkov u Brna

Když chcete být princezna, tak chcete být princezna se vším všudy a to i se zámkem. Na Slavkově jsou toho jasným důkazem, protože takových princezen se tam odbaví každý měsíc nepočítaně. Ženil se tam i syn největší české princezny Libušky Šafránkové a to už je doporučení!
Pokud byste rádi svatební obřad ve větším klidu a chcete si připadat ve svůj speciální den výjimeční a ne jako housky na krámě, zvažte jiný termín, než víkendový. Hlavně v sezoně. To je totiž svateb nepočítaně.
Tohle je ale vykoupené perfektním servisem, kompletně vybavené obřadní místnosti a živé hudby, na kterou si místní matrika potrpí. Kromě připravených dekorací na místě, dostanete na Slavkově během obřadu i svatebního otroka v podobě zaměstnance zámku, který je na svatební obřady připravený a ví jak co probíhá a uklidní i tu nejneurotičtější nevěstu.
Co mi přijde jako obzvlášť super je standardizovaný předsvatební dotazník, který novomanželé vyplní po uzavření smlouvy o pronájmu, kde jsou všechny důležité informace (třeba řazení do špalíru), zda chce nevěsta být utajená, nebo ne, zda vjíždí do parku, telefonní číslo na osobu, která bude s nevěstou aby bylo možné se nakontaktovat před obřadem a podobně.

Veškeré informace jsou velmi přehledně zpracované na webu zámku ZDE. I s fotogalerií a to se vyplatí.


Svatby na Veveří jsou. A docela často. Opět záleží na domluvě, nebo zda využijete služeb některé ze svatebních agentur, které na Veveří svatby pořádají. Já si myslím, že je lepší zařídit si svatbu sám a přímo. Bude to sice trochu náročnější (třeba sehnat židle), ale na druhou stranu nebudete se vdávat podle jedné šablony společně s padesáti dalšími nevěstami. 
Nejčastěji se svatební obřady konají na nádvoří pod Prachovou hláskou. V přilehlé salla tereně je možné uspořádat i "mokrou" variantu svatby.
Je pravda, že Veveří se teprve postupně opravuje a vyžaduje "určitý typ" nevěsty. Na druhou stranu při včasné domluvě se dá vymyslet i svatební hostina na příhrádku hradu a to je zase zážitek, který chceš.
K Veveří přiléhá i kaplička Nanebevzetí Panny Marie, kterou spravuje církev a pořádají se tam tedy pouze církevní svatby.
O cenách svateb na Veveří nejsem informovaná, stejně jako u Buchlova záleží na domluvě se správou hradu. Pokud jde o svatby připravované na hradě agenturou, tak se ceny odvíjejí od ceníku agentury, ale běžně jsem našla informace s částkami začínajícími cca na 7 000,-.

Kontakt na kastelánku je ZDE.

Buchlovice

Buchlovický zámeček je podobný případ jako slavkovský zámek. Princeznovská záležitost s nádherným barokním prostředím, dokonalým parkem a velmi milou matrikářkou. (To vím, starala se o moji svatbu a byla báječná.)
Cena svatebních obřadů začíná na 3 500,- v Salla Terreně a končí na 7 500,- v parku nebo Hudebním sále. Varianty pro svatbu venkovní i vnitřní tedy jsou. Focení stojí 2 000,- což je tedy výrazně víc  než v případě Slavkova. Vzhledem k tomu, že jediné omezení má Hudební sál, kam se vejde maximálně 70 osob, je zajištěno, že i větší svatby se v pohodě vejdou. Podobně jako u Slavkova ale platí, že Buchlovice jsou populární destinace, takže na žádné velké zdržování není čas a svatební obřady, se zejména v hlavní sezoně, střídají jeden za druhým.

Pro svatební hostiny je přímo kolem zámku nepřeberné množství restaurací, které jsou na podobné akce připraveny, takže není ani třeba přejíždět nikam daleko.

Informace o svatebních obřadech i s kontakty najdete ZDE

Lipnice nad Sázavou

Proč nemít svatbu trochu jinou a trochu vaši. Na rozdíl od přečinčaných zámků je Lipnice zřícenina. Ale nádherná. Běžně se tam oddává, hrad má kromě venkovních prostor, kam se vejde velké množství svatebních hostí i kapli, která je tedy komornější a za sebe bych řekla, že pojme tak 30-40 osob. Pan kastelán je pro každou špatnost, dá se domluvit i dlouhodobý pronájem (třeba na celý den) takže byste mohli mít hrad celý jenom pro sebe a na jednom místě tak uspořádat svatbu i hostinu. A to se vyplatí.
Lipnice skýtá taky spoustu nádherných míst pro svatební focení, ať už v gotických sklepeních, nebo na vyhlídkových věžích, odkud budou krásné fotky s panoramatickým okolím.

Jen je třeba mít na paměti, že parkování u hradu je nedostatkové, takže se vyplatí shromáždit svatebčany jinak.

Kontakt na pana kastelána je ZDE.

Bučovice

Zámek v Bučovicích se nachází mezi Slavkovem a Buchlovem. Jde o krásnou renesanční památku a svatby tam mají rádi. Svatební obřady se zde mohou konat po celý rok, po dohodě s místní matrikou. Pro svatební obřady je připraven Dlouhý, nebo Císařský sál, ale celoročně je v provozu jenom Dlouhý. Svatby v Císařském sále jsou pouze v hlavní sezoně. Cena za oba pronájmy je 4000,- plus poplatek matrice. V Dlouhém sále může být až 150 hostů, z toho 40 sedících, v Císařském pouze 50 hostů z toho 30 sedících.
Za mě vede spíš Císařský sál, protože má nádherně zdobený freskový strop a když se k tomu vkusně sladí dekorace, tak výsledek může být dechberoucí. Tahle varianta je spíš neobvyklá, vhodná pro nevěsty co se nebojí trochu experimentovat. V Dlouhém sále se dá vytvořit klasické luxusní svatební aranžmá, pro kohokoliv.

Zámek má arkádové nádvoří a neuvěřitelný francouzský park, takže fotky budou skutečně stát za to.

Informace a kontakty najdete ZDE.

Náměšť nad Oslavou

Svatby na zámku v Náměšti jsou poměrně často. Navíc se tady vdávala moje oblíbená Magdalena Kožená a to je doporučení, které stojí za to zmínit.
Svatby se zde konají v zámecké knihovně, kam se vejde až 120 sedících hostů, je zde koncertní křídlo a stojí to 6000,-. Knihovna je krásná, kromě toho, že jsou všude knihy (to chceš!), tak na valené klenbě jsou krásné barevné nástropní fresky.
Komornější svatby se konají v Čajovém salonku, kam se vejde maximálně 40 osob. Úpravu prostor řeší zámek po dohodě se snoubenci. Cena je stejná tedy 6000,-.
Venkovní svatby se konají v parku a zahradě. V parku je počet osob neomezený, do francouzské zahrady se vejde max. 40 osob. Poplatek za venkovní obřad je 900,-. A samozřejmostí je zapůjčení židlí, stolků nebo vytažení elektrické přípojky.

Svatby se konají i v zámecké kapli, ale pouze církevní. A stojí 6000,-.
Na zámku vám dokáží připravit svatební obřad prakticky kdekoliv, záleží na domluvě, od toho se bude taky odvíjet výsledná cena.
Když jsem se byla na zámku podívat já, tak se rekonstruoval, ale v současnosti už zase září v plné kráse.

Kompletní informace, včetně postupu pro sjednání svatby na zámku najdete i s fotogalerií ZDE.

Houska

Brána pekel je skvělé místo, kde započít společný život, ne? Mají tam se svatebními obřady velké zkušenosti, hrad nabízí skvělou historii, nádherné prostředí s renesančními freskami a svatbu uprostřed lesů.
Nejjednodušší je kontaktovat přímo slečnu, která má svatební obřady na hradě pod palcem. Ta s vámi domluví všechny detaily a cenu, protože na Housce vám dokáží poskytnout kompletní svatební servis, uspořádat obřad i hostinu a zařídit všechno od administrativy, přes šaty, po výzdobu místa. Sice mají obsesivní zálibu v lesklé organze, což je mor a měl by se vymýtit, ale domluvit se dá všechno.

Kontakt s fotogalerií najdete ZDE.

Mikulov

Co bych to byla za produkční, kdybych vynechala svoje nejnovější působiště? Mikulov je svatební. Je fotogenický. Disponuje takovým množstvím variant pro venkovní/vnitřní/velkou/malou/s hostinou/pouze obřad/klasickou/divnou svatbu, že to až není hezké. Zároveň taky poskytujem zázemí pro cateringy v podobě několika vybavených kuchyní. Kolegyně, která má na starosti pronájmy je prostě báječná, takže se jeden rozhodně domluví.
Ceny za pronájmy se liší prostor od prostoru, ale taky v létě a v zimě, takže bude úplně nejjednodušší podívat se na web.

Odkaz i s fotkami a kontakty najdete ZDE.

Důl Michal 

Poslední je trochu neortodoxní památka. Je to totiž důl. Ale netradiční svatby v industriálním prostředí jsou teď zase hit, takže bych tuhle možnost rozhodně zvážila.
Důl Michal nabízí možnost svatebního obřadu v cechovně, strojovně, venkovních prostorech, nebo v řetízkové šatně (na tu ale budete muset počkat do roku 2019, teď se opravuje střecha).
Pozor, pozor, ke svatebnímu obřadu v dole je třeba uzavřít smlouvu, kterou najdete na jejich webu.
Obřady tady stojí 3000,- a svatební focení 726,-/hodina.

Informace i s fotogalerií najdete ZDE. A chcete-li znát můj skromná názor, počkala bych si na otevření řetízkové šatny, protože ta je skutečně epesní.

Doufám, že se vám můj výběr oblíbených svatebních destinací líbil. Obecně platí, že se dá najít spousta krásný památkových objektů pro váš velký den, stačí jenom trochu pohledat. Na hradech a zámcích mají svatby rádi.
Máte nějakou svoji oblíbenou svatební destinaci? Napište mi o ní do komentářů.

Komentáře