Vimperk

Napsat o Buchlově, mém prvním působišti mi trvalo šest let, o Veveří čtyři. O Vimperku, mém současném místě řádění, napíšu radši hned.

Poprvé v životě jsem sem přijela, před třemi měsíci, když jsme domlouvali práci. Ono, přece jenom z Brna daleko, ale z Budějovic je to kousek, z Německa co bys šutrem dohodil. V okolí jsou taky ty nejprovařenější české památky, jako Hluboká, nebo Krumlov, takže zámek zase není zcela zapomenut.
Dá se k němu dojet přímo autem, dá se přijet autobusem a vlakem, jenom cestu autem musí člověk promyslet, pokud je navíc marný s mapou jako já, tak bude zámek hledat natřikrát.

Od parkoviště pod zámkem se postupně otevírají jednotlivá nádvoří, oddělená od sebe průjezdy. Krásně je tak od sebe oddělený horní a dolní zámek, přičemž ty jsou oba předmětem jednotlivých prohlídkových tras. Je pravda, že s výjimkou toalet a pokladny, tady není prakticky zázemí pro návštěvníky, ale to se po rozsáhlé rekonstrukci horního zámku, která bude teď probíhat, díky IROPu změní.

Na druhou stranu součástí areálu je i zámecké muzeum s několika stálými expozicemi, ale k tomu ještě dojdeme.

Zámecká historie začíná ještě jako hradní historie. Původní gotický hrad totiž vybudoval nejspíš už Přemysl Otakar II, který jej propůjčuje šlechtě. Žijí tu Janovicové, Kaplířové ze Sulevic. Kolem roku 1470 hrad spravuje Václav Vlček z Čenova. Původní hrad měl několik paláců, dvě mohutné věže, rozsáhlý systém opevnění a počátkem 15. století se k němu připojuje haselburg, předsunuté dělostřelecké opevnění.
V 16. století hrad získávají Rožmberkové kteří hrad přestavují a renovují v renesančním stylu a zařizují z něj pohodlné šlechtické sídlo, navíc rozšířené o nové palácové prostory tzv. dolního zámku. Od Petra Voka z Rožmberka hrad na začátku 17. století získávají Novohradští z Kolovrat a z Vimperka je jejich rodové sídlo. Z téhle doby pocházejí jedny z nejkrásnějších a nejcennějších renesančních uměleckých prvků na zámku, jakou jsou zdobené záklopové stropy a renesanční výmalby.
Od roku 1719 je zámek v držení Schwarzebergů. A to až do roku 1947, kdy nám začíná platit Lex Schwarzenberg, který je zbavil drtivé většiny majetků. Během schwarzenberského působení na Vimperku hrad jednou vyhořel od zásahu bleskem v roce 1857, požár strávil většinu horního zámku, který už v té době sloužil jako správní centrum šumavského velkostatku.
Po zabrání zámku sloužil jako správa Jihočeských státních lesů, úředníci tady sídlili až do roku 1989. Přesto ani v tomhle období nebyla úplně potlačena památková podstata zámku, od roku 1961 část prostor využívá městské muzeum, které tady zůstalo dodnes. Po revoluci zámek využívá správa NP a CHKO Šumava, ale pouze šest let.
Dvacet let pak zámek chátral, až jej zcela zdevastovaný přebral v roce 2015 NPÚ.

Jak už bylo řečeno Vimperk má dva prohlídkové okruhy. Oba jsou naprosto unikátní tím, že v nich není ani jediný kousek nábytku, ani jediný obraz (vyjma několik reprodukcí na chodbě). Proč byste sem tedy měli jezdit ptáte se? Protože na stěnách jsou odkrývány jednotlivé vrstvy omítek a šablonových maleb, které jsou svým rozsahem a zpracováním jedinečné. Vimperk má taky po Novohradských z Kolovrat několik dochovaných renesančních památek, které se svým rozsahem vymykají. Ač to tak na první pohled nevypadá, je to jedna z nejvýznačnějších secesním památek v republice. A hlavně jsem tu já, jasný?

V nabídce jsou dva prohlídkové okruhy. Okruh horním zámkem jde retrospektivně od nejnovější historie, až k nejstarší gotice. Návštěvník se tedy dozví kompletní historii, uvidí některé z nejstarších prostor, zaměří se na renesanční památky během trasy. Pro děti je navíc k tomuhle okruhu vytvořen pracovní list, který se za dvacku dá koupit na pokladně, takže i rodiče s dětmi neprohloupí, když přijedou na Vimperk.

Oproti tomu okruh dolním zámkem prochází spodní palác, který se tedy více věnuje 17.-19. století a hlavně se podívá i do zámeckých zahrad, na sallu terrenu a i haselburg, tedy tu dělostřeleckou baštu, která dnes je v soukromých rukou, takže se do ní bohužel nedá dostat.

Oba okruhy trvají 45 minut a oba stojí 70,-/50. Oba jsou přístupné jenom s průvodcem.

A co to několikrát zmiňované muzeum? To je pořád v provozu. Je tady několik expozic - o sklářství, knihtisku, šumavské přírody a samozřejmě umělecká galerie. Tohle všechno je přístupné bez průvodce, expozice jsou udělané docela pěkně, nejmenší děti se tady vyřádí víc než-li na prohlídce. Vstupné do muzea je 50,-/40,-.

I tady se konají kulturní akce, ještě je nemám zmáknuté, ale jsem si dost jistá, že na odkazu dole najdete vše co jste kdy chtěli vědět o Vimperku (a báli jste se zeptat).

Odkaz je ZDE!
A já s mužem, kterak jsme se fotili, když jsme jeli domlouvat mi tu práci.


Komentáře