Oblastní galerie v Liberci

Další zastávkou na exkurzi byla Oblastní galerie v Liberci. Opět jedno z těch míst na které jsme dostali hodinku času a pokyn - Všechno si to důkladně projděte!
Provázel nás ředitel galerie Mgr. Jan Randáček, který nám předestřel historii galerie plnou stěhování a nevyhovujících prostor a zakončil to přednáškou o tom, jak se galerie dostala do současné budovy a jak pokračují a probíhají nejrůznější úpravy a rekonstrukce, které mají zkvalitnit práci galerie. Jeden by nevěřil co za práci dá jenom naplánovat depozitář obrazů.

V současnosti galerie sídlí v budově bývalých městských lázní. A je to přiznaný. Po stěnách na galerii jsou nápisy Plavky ždímejte do výlevek!, prosklená podlaha v přízemí pokrývá původní bazén a je to tam krásný, krásný, krásný. Galerie je světlá, prostorná, nepřeplácaná, lázeňské historii jsou decentně podřízené i propagační materiály.

Kromě hlavního výstavního prostoru, nabízí galerie ještě několik výstavních prostor v podzemí v bývalém technickém zázemí lázní. Je tam kromě všeho jiného krátká expozice o historii budovy a jejím vývoji, která tedy rozhodně stojí za to. Herna pro děti. a my jsme tam viděli ještě výstavu Silver wave, která za mě byla vrcholem návštěvy.

Miluju klasické umění, nechápu současné umění, ale Silver wave byla jasná, velmi audiovizuální, velmi interaktivní, v několika případech se stávali součástí vystavených předmětů sami návštěvníci a jednoduchá na pochopení. Autorka stavěla na kontrastech společnosti, života, jedince a podobně a zpracování bylo čisté, přehledné a moc pěkné. Mělo to myšlenku i realizace byla pěkná. Upřímně nefandím moderním umělcům, kteří nalijí na podlahu beton a pak do toho píchnou párátko a nazvou dílo Neuchopitelná tíha lidské empatie na druhou.

V podzemí byly ještě stálé expozice nizozemského malířství 16.-19. století, francouzského malířství 19. století, německého a rakouského malířství 19. století a českého umění 20. století. 19. století mě rozčiluje, ale ta nizozemská expozice byla vážně moc pěkná. Prvky z jednotlivých výstav se navíc opakují v dětské herně, takže jsou i děti nenásilnou formou motivované k tomu projít si expozice a něco si z nich odnést.

Vstupné je 80,-/40,-, což je za hubičku. Otevřeno je každý den od 10:00 do 17:00 kromě pondělí a klasicky více informací naleznete ZDE!

Komentáře