Svatba na hradě - Po zásnubách


Známe to všechny, od malička si představujeme vlastní svatbu a vesměs jsme na ní ty nejkrásnější princezny. Některé se postupem času řídí trendy, některé si celý koncept rozmyslí, některé si rozmyslí celou svatbu. Ale určité procento nevěst si tu svatbu na hradě, nebo zámku nenechá vymluvit. 



Svatba na památkovém objektu je báječná záležitost. Zejména pokud si dáte pozor na některé špeky a dopředu dobře plánujete. Samozřejmě taky záleží na celkovém pojetí svatby což je něco čemu se dnes (ale i příště) budeme věnovat. ¨

Dnes se podíváme na zoubek důležitý administrativním záležitostem a co je dobré si rozmyslet, ještě  než začnete s plánováním naplno. 

Kostel nebo postel hrad?
První věc kterou snoubenci musí rozhodnout je, zda bude obřad světský, nebo církevní. Pokud byste mocí mermo trvali na církevním sňatku je třeba pohledat památku s kaplí, nebo přilehlým kostelíkem, nebo hledat osvíceného faráře, který bude ochoten celebrovat svatbu na neposvěcené půdě. I takoví jsou, ale je jich ještě míň než šafránu. 
Já jsem se vdávala světsky, takže se budu věnovat tomuto druhu svateb, církevní se liší snad jenom délkou a osobou oddávajícího. 

"V sobotu se neberte, to má naše kočka narozeniny."
Druhým důležitým rozhodnutím je datum. Plánujte pečlivě, plánujte dopředu. Nejžádanější termíny (květen-srpen) mívají víkendy zablokované třeba i rok a půl dopředu. Taky je pravda, že ikdyž si vysníte sebelepší termín, tak vám v tom matrika může udělat pěkný hokej. 

Pokud chcete na všechny a všechno vyzrát, berte se v pondělí. Ohromně se vám celá situace ulehčí, protože památky mají v pondělí zavírací den, takže se nemůže stát, že vám váš elegantní průchod uličkou naruší banda japonských turistů s foťáky. Zároveň budete mít více času, protože všichni se berou v sobotu a tím pádem váš obřad nebude vypadat jako fronta v samoobsluze, kde jste si ještě nestihli říct Ano a za dveřmi už se řadí další špalír. 

Pondělní termín vám navíc nikdo na matrice nevyfoukne, matrikářka bude mít dost času na to za vámi přijet a věnovat se vám. Nejbližší rodina má dokonce zákonnou možnost dostat od zaměstnavatele volno z důvodů svatby (vy taky, haha!) a kamarádi si na pondělí určitě nedomluví žádnou jinou akci. Dodavatelé budou taky vesměs volní, ať si vyberete koho si vyberete. 
Prostě všechno mluví pro pondělek, ne?

Vážně se chcete brát v hrobce?
Při výběru vhodného místa je důležité víc faktorů. Tomu se budu věnovat ještě samostatně v jednotlivém článku, kde se vám pokusím i doporučit některé ze svých nejoblíbenějších míst. 
Ale aspoň pro zamyšlení:
Opravdu velmi pečlivě vybírejte. Ono se to sice na první pohled může zdát jako roztomilá kaplička, ale je to třeba rodinná hrobka. Chcete se brát v hrobce? 
Nebo případná svatba v Lidicích (opravdu se to děje). Já chápu, že ty růžové keře jsou pěkné, ale je to vkusné? Osobně to kladu na stejnou roveň jako mít svatbu v Auschwitzu. Jsou prostě místa se svou pietou, která by pro svatební obřad neměla ani připadat v úvahu.

U místa hraje roli ještě počet případných hostů (my od začátku věděli, že nás bude jako malých myší a že budeme potřebovat velké, veliké nádvoří, kam se všichni vejdeme). A taky eventuální ladění celé vaší svatby.

A bude to spíš 15. století, nebo baroko?
Těm nejvíc princeznovským svatbám asi nejlépe konvenují zámky. Baroko, empír, klasicismus. Všechno od 18. století blíž k nám. To jsou místa, plná nádherného nábytku, krásných štuků a nástropních fresek a asi jsou to i nejčastěji vyhledávaná místa pro svatbu na památkovém objektu. Zámky taky většinou nabízejí možnost obřadu v zámeckém parku a to dodá venkovní svatbě taky jiný rozměr. 
Není ovšem radno podceňovat ani starší objekty, nebo nedej bože zříceniny. I ty mají svoje neopakovatelné kouzlo a mohou být nádhernou kulisou pro váš den. K zámku totiž už pro samé již "vestavěné" ozdobičky s vlastní výzdobou moc nezabodujete. Hrad toho snese mnohem víc. I experiment. I houseparty.

Matrika, může to být boj!
Já jsem měla kliku, matrika v Buchlovicích byla velmi příjemná a ve všem nám vyšli vstříc. Po zásnubách a poté co se rozhodnete pro určité místo si zavolejte na matriku, která vámi vybraný prostor spravuje. (Na většině objektů vám ochotně poradí kam volat.)

S matrikářkou prodiskujete termín. Pokud má volno (pondělí!!! myslete na pondělí!) tak si vás napíše, nebo s vámi vybere jiný termín. Pro jistotu je lepší domluvit si na památce více možných termínů, ať nemusíte s každou změnou volat sem a tam. Pokud máte termín posvěcen, přijde na řadu trapná administrativa.
Prvně poplatek za obřad mimo obvyklé místo, to je 1 000,-. Dále předmanželský dotazník a kopie občanek a rodných listů. My jsme tohle všechno řešili mailem a nebyl problém. Dále potřebujete znát jména a rodné čísla svědků. Všechny tyhle administrativní záležitosti včetně formulářů by vám měla vysvětlit vaše matrikářka.
My jsme ještě řešili souhlas majitele pozemku s uspořádáním svatebního obřadu. Potřebujete prostě podpis od majitele (v případě památek kastelána), že souhlasí s tím, že v uvedeném termínu se u něj uskuteční vaše svatba. 

S matrikářkou si dopředu projděte i podobu obřadu. Co se bude dít, kdy, jak dlouho budou jednotlivé fáze trvat. Zda si můžete napsat vlastní sliby a přednést je, zda můžete napsat osobní proslov i pro oddávajícího, tak aby vaše svatba byla jenom o vás a ne dle obecného mustru. 

Stejně jako u všech úřadů platí, že ochota spolupracujícího úředníka se exponenciálně zvyšuje s vaší pozitivitou a příjemností.

Bez matrikářky se navíc nevezmete, takže investujte klidně více času, jeďte se přímo domluvit, platí, že kdo se neptá, nic se nedozví. A co hůř, kdo se neptá, ten se bere stejně jako miliony jiných párů a my chceme být přece každá jedinečná.

Po vyřešení všech nezbytných administrativních náležitostí se neopomeňte každému chlubit, že se budete brát na hradě (zámku).

Pokud by vás napadlo něco co jsem vynechala, napište mi do komentářů. Stejně tak se těším na vaše postřehy a dotazy.


Komentáře